Beleggen in Vastgoed

Dit is waarom jij zou moeten Beleggen in Vastgoed
Vastgoed blijkt een veilige manier te zijn om je geld te investeren én een passief inkomen op te bouwen. Maar hoe start je? Wij hebben Mark van der Pol, expert op het gebied van beleggen in vastgoed, om hulp gevraagd. Hieronder bespreken wij een aantal voordelen en handige tips die jou op weg kunnen helpen naar je eerste beleggingspand.

Wat is vastgoed?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het begrip ‘vastgoed’ nu eigenlijk inhoudt. Vastgoed, ook wel onroerend goed genoemd, is een term die gebruikt wordt voor zowel de grond als het gebouw die op deze grond staat. Dit kan dus een huis zijn, maar ook winkels en kantoorpanden worden verstaan onder vastgoed.

Waarom zou jij moeten beleggen in vastgoed?

‘Geld op de bank levert nauwelijks rendement op. Als je veel vermogen hebt, dan moet je zelfs geld betalen.’

We weten dat geld op de bank tegenwoordig weinig meer oplevert. Sterker nog, je kunt zelfs zeggen dat je op deze manier juist je geld kwijtraakt als je rekening houdt met de negatieve rente en inflatie! Vastgoed is een stabiele manier om vermogen op te bouwen dankzij de waardestijging van panden.

Voordeel 1: Passief inkomen

‘Het is verstandig om geld wat je verdient te gebruiken om voor je te laten werken.  Een van de manieren om dat te doen is beleggen in vastgoed’, aldus Mark van der Pol. Het verhuren van een woning zorgt namelijk voor een maandelijkse geldstroom. Of je nu een geniet van een golfvakantie met je vrienden, weekje weg met de kinderen of een romantische reis met jouw geliefde, iedere maand wordt er weer een bedrag op je rekening gestort. ‘Het gevoel van passief inkomen zorgt voor financiële vrijheid’ aldus Mark.

Voordeel 2: Vastgoed biedt een mooi rendement

Door je geld in vastgoed te beleggen, kunnen zowel de huuropbrengsten als de waardestijging van je beleggingspand voor een mooi rendement zorgen. Dit kun jij vervolgens weer gebruiken om de hypotheek af te lossen of om een nieuw pand aan te kopen. Als je over een lange periode gaat kijken 30-40 jaar, zeggen mensen nu zijn de huizen duur, we zitten op de top. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat je over 30 jaar geen een huis meer koopt voor de prijs die je er nu voor betaald, dan zijn de huizen nog veel meer waard.’ aldus vastgoedexpertMark van der Pol.

Voordeel 3: De vraag naar vastgoed is (en blijft) groot

Zowel nu als in de toekomst zullen we een dak boven ons hoofd nodig hebben. Gezien de bevolkingsgroei, zal deze vraag er ook nog een hele lange tijd blijven. De bevolking van Nederland groeit met gemiddeld 195 personen per dag (CBS, 2021). Momenteel is er een flink tekort (van 4,2%) aan woningen in Nederland. De inzet is om dit tekort terug te brengen naar 2% in 2035 (Rijksoverheid, 2021). Hierdoor ligt het risico van het beleggen in vastgoed een stuk lager dan bij andere investeringen.

Voordeel 4: De belastingvoordelen

Belasting betalen… daar wordt niemand gelukkig van maar dat hoort er in Nederland nu eenmaal bij. Belastingvoordeel is daarom altijd mooi meegenomen! Aangezien beleggen in vastgoed in box 3 valt, kun je belastingaftrek krijgen op onder andere de hypotheekrente en heb je te maken met een bepaald bedrag aan heffingsvrij vermogen. Wat nog gunstiger is, is dat de huuropbrengsten en waardestijgingen volledig onbelast blijven.

Wat heb je nodig om te kunnen starten met investeren?

Om te starten met het beleggen in vastgoed hoeft je geen miljonair te zijn. Maar een mooi bedrag achter de hand hebben is wel belangrijk. Afhankelijk van de situatie, ga je al snel richting de €50.000 euro. Een simpele rekensom is als volgt:

Je wilt een pand aankopen van €200.000. Voor het verkrijgen van een verhuurhypotheek kun je bij de bank maximaal 80% financieren. Dit betekent dat je €160.000 kunt lenen bij de bank en €40.000 zelf moet financieren. Daarnaast moet je zelf ook zorgdragen voor het financieren van de kosten koper. Waar dit bedrag in 2020 2% van de aankoopwaarde was, is dit sinds 2021 verhoogt naar 8%. Tot slot moet je ook nog een bedrag beschikbaar hebben voor het opmaken van de hypotheekakte, leveringsakte en taxatierapport bij de notaris.

Tips bij het beleggen in vastgoed

Er zijn natuurlijk ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt om te starten met het beleggen in vastgoed. We bespreken hieronder een aantal belangrijke tips.

Tip 1: Stel vast waarom je wil beginnen

‘Het beleggen in vastgoed is een manier om een passief inkomen op te bouwen. Wellicht in eerste instantie als aanvulling op je pensioen later of om eerder te kunnen stoppen met werken.’

Uiteindelijk hebben we allemaal een andere reden om te beginnen met beleggen in vastgoed. De ene persoon zal graag het geld dat hij niet nodig heeft voor zich willen laten werken, de andere persoon wil een mooi pensioenpotje opbouwen of de toekomstige studie van zijn kinderen betalen. Voordat je begint, is het dus belangrijk voor jezelf te bepalen wat jouw hoofddoel is.

Tip 2: bepaal je doelgroep

Voordat je begint met het zoeken naar een pand, is het belangrijk om jouw doelgroep te bepalen. Op welke doelgroep ga jij je focussen bij het verhuren van jouw pand? In wat voor buurt moet het pand staan? Wat voor soort voorzieningen moet de buurt hebben waar je naar op zoek ben? Studenten hebben namelijk hele andere woonwensen en behoeften dan een samenwonend stel, of een gezin met kinderen. Door voor jezelf te bepalen waar je naar op zoek bent en de vastgoedmarkt goed te leren kennen, zal het risico dat je loopt op leegstand al verminderd worden.

Tip 3: Verdiep je in fiscale en juridische zaken

Want uiteindelijk bepaalt jouw kennis hoeveel risico je loopt. Bij het beleggen in vastgoed komen de nodige fiscale en juridische zaken kijken. Winsten die je maakt kunnen op verschillende manieren worden belast, in box 1 of 3. ‘Wanneer je bijvoorbeeld meerdere panden koopt, deze verbouwd en ze vervolgens met een flinke winst verkoopt, zal dit al snel worden gezien als meer dan normaal vermogensbeheer.’ Hiermee beland je in box 1, waardoor je de nodige belasting moet afdragen voor het geld wat je hiermee verdient. Je kunt in box 3 blijven wanneer je niet meer dan normaal vermogensbeheer doet. Huuropbrengsten tellen niet meer voor de inkomstenbelasting waardoor je om deze reden in box 3 kunt blijven.

Is beleggen in vastgoed iets voor jou?

Als je staat te popelen om een start te maken met het beleggen in vastgoed, hou dan zeker rekening met de tips die aan bod zijn gekomen. Wil je graag professionele hulp zodat je zeker weet dat je een sterke start maakt in de vastgoedwereld?

Neem dan gerust contact met ons op via info@employyourself.nl  

Jermaine Maaijen en vastgoedexpert Mark van der Pol