Dorien Kaasjager-Bevers

Na jarenlang in loondienst diverse consultancy en HR eindverantwoordelijke rollen te hebben vervuld, besloot HR en Changemanager Dorien Kaasjager-Bevers in 2021 als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Ze vervult nu de rol van HR Business Partner bij RNHB, dé vastgoedfinancier van Nederland. Wat zijn voor haar de voordelen van het zelfstandig ondernemen? Hoe gaat zij om met de onzekerheden van het ondernemen en welke tips heeft zij voor iemand die op het punt staat om ZZP’er te worden?

Hoe begon jouw carrière?
Mijn eerste werkgever na mijn Master bedrijfskunde was Accenture in Amsterdam. Een typische Amerikaanse club waar het piramidemodel gold. Hier had ik een waanzinnig leuke tijd. In mijn rol als consultant gaf ik organisatieadvies, maar voelde minder wat de impact van het advies op de mensen daadwerkelijk had. Daarom besloot ik mijn externe adviesrol in te ruilen voor een interne HR-adviesfunctie bij AB InBev. Daar vulde ik mijn rugzak met de nodige kennis en ervaring. Nadat ik terug in dienst ging bij Accenture in Amsterdam, om daar mijn opgedane kennis in de praktijk te brengen, werd ik moeder.

Wat veranderde het moederschap aan jouw carrière?
Omdat mijn man destijds veelal internationaal werkte, wilde ik de stabiele factor binnen ons gezin zijn. Het was een uitdaging om de juiste balans tussen het moederschap en mijn carrière te vinden. Het moederschap is echt een life changing event: van wekelijkse borrels en activiteiten met collega’s (en dus veel de hort op zijn) naar zorgdragen voor ons kindje (écht thuis zijn). Mijn focus en behoeftes veranderden volledig en ik besloot een baan dichterbij huis te zoeken, we woonden tenslotte in Brabant. Met pijn in mijn hart nam ik weer afscheid van Accenture en daarmee ook van Amsterdam.

De job die ik uiteindelijk vond was niet zo uitdagend als de banen die ik daarvoor had, maar de fijne bedrijfscultuur en het échte familiegevoel maakte toch het verschil. Ik heb vervolgens ruim vijf jaar als HR eindverantwoordelijke gewerkt in de regio Brabant. Na een aantal jaar merkte ik dat ik nieuwe energie en een nieuwe omgeving nodig had om mijzelf verder te ontwikkelen. Veranderingen teweegbrengen, daar ga ik van aan! Moest ik HR gedag zeggen en een overstap maken naar de Business? Die vraag hield me bezig tot aan 2020.

En toen besloot je ZZP’er te worden.
Ja! Tijdens het tweede jaar van de coronapandemie besloot ik het roer echt om te gooien. Mijn dochter werd ouder, mijn man werkte meer nationaal. Ik hakte de knoop door en werd zelfstandig ondernemer.

Ik had een ondernemingsplan uitgewerkt, maar ik realiseerde me dat ik al precies wist wat ik leuk vind, waar ik enthousiast van word. Uiteindelijk is het echt een kwestie van gewoon doen geweest. In november 2021 ben ik als interim Business Partner gestart bij RNHB. In de eerste instantie spraken we een looptijd af van 6 maanden.

Wat is voor jou het grootste voordeel van zelfstandig ondernemen?
Ik vond HR leuk en dat vind ik nog steeds. Toch merkte ik dat bij iedere baan voor mij de uitdaging langzamerhand verdween. Ik herken na verloop van tijd gedragspatronen van stakeholders en dat maakt het werk voorspelbaar. Activiteiten worden dan min of meer routines. Dat zorgde er altijd voor dat ik op zoek ging naar nieuwe prikkels en dus naar een nieuwe baan.

Nu ik de stap heb genomen om als ZZP’er verder te gaan, heb ik er een nieuwe uitdaging bij gekregen: netwerken, het realiseren van een nieuwe opdracht! Ik ervaar nu veel meer vrijheid: op mijn eigen tempo, mijn eigen keuzes maken die aansluiten bij mijn eigen ontwikkeling. Ontwikkelen in de breedte, in plaats van alleen de diepte. Ik vind zoveel dingen leuk en door op deze manier te werken maak ik bewustere keuzes.  Het ontmoeten van nieuwe mensen geeft me inspiratie en dat houdt me scherp! Ik vind het geweldig om mezelf in verschillende omgevingen te bevinden.

Ik zou het nooit anders gedaan hebben: eerst in loondienst en vervolgens als interimmer aan de slag. Ik vind het belangrijk om eerst een solide basis te creëren door met collega’s te sparren en te kunnen reflecteren.

Heb je het gevoel dat je je moet bewijzen als interimmer?
Nee, ik heb niet het gevoel dat ik mezelf moet bewijzen. Je moet natuurlijk altijd goed werk leveren én het is belangrijk dat mensen met je willen werken. Dat is ook een stukje gunfactor.

Wat maakt dat nu zoveel mensen kiezen voor zelfstandig ondernemerschap volgens jou?
Ik geloof erg in het hebben en het ontwikkelen van meerdere kwaliteiten. De nieuwe generaties willen meer uiting geven aan die verschillende kwaliteiten. Dat kan diverse vormen aannemen en door meerdere rollen bij verschillende bedrijven en organisaties te vervullen, ontwikkel je die verschillende kwaliteiten. Als zelfstandig ondernemer kun je je eigen keuzes maken, zelf de richting bepalen. Dat geeft vrijheid.

Wat is je volgende stap?
Mijn huidige opdracht is verlengd. Dat is natuurlijk positief! De opdrachtgever past goed bij mij, maar ik wil voorkomen dat ik op een punt kom van verveling. Het mooie als interimmer is dus ook dat ik de regie in eigen handen houd. Zelf ga ik voor ontwikkeling. Ik vervulde mooie functies in loondienst en als ik alles bij elkaar optel, ben ik er wellicht financieel niet op vooruit gegaan. Dat is ook nooit mijn streven geweest. Ik wilde weer geprikkeld worden, de lead kunnen pakken en constant uitgedaagd worden.

Mijn volgende opdracht zou bijvoorbeeld een interim opdracht bij een kleinere organisatie kunnen zijn, een organisatie die niet heel corporate is. Het bouwen van iets kleins naar iets groots geeft mij energie. Als de veranderingen dan eenmaal zijn doorgevoerd en het fundament staat, is het voor mij tijd om verder te gaan. Nu ik zelf die regie heb, ligt de wereld aan mijn voeten. Ik mag het zelf inkleuren.

Wat wil je zeggen tegen degenen die op het punt staan om ZZP’er te worden?
Je moet lef tonen. Nee heb je, ja kun je krijgen! Je moet jezelf goed kennen en weten waar je kracht ligt. Ben je er klaar voor om jezelf te verkopen als merk? Om de regie te pakken? Dan zeg ik: wacht niet te lang en maak de stap. Investeer tijd: alles wat je aandacht geeft, groeit. En vergeet niet: je leeft maar één keer!