Tips van Rob Stemmer voor een ondernemende professional

Rob Stemmer is oprichter en eigenaar van Carnisse Finance, vernoemd naar de wijk Carnisselande in Barendrecht, waar Rob woont.. Rob is een voorstander van ‘buiten je comfortzone treden’ en neemt ons in dit interview mee naar de wereld van boekhouding. Hij zegt zelf dat hij een echte boekhoudkop heeft, maar laat naast alle cijfers ook zijn gevoel een heel groot deel uitmaken van zijn werk. Wie is Rob en welke tips heeft hij voor ondernemers en hun boekhouding?

Op jouw website schrijf je dat je iedereen aanraadt buiten diens comfortzone te treden. Waarom is dat volgens jou zo waardevol?
“Ik was zelf lange tijd een ingetogen muurbloem. Ik verberg dan ook niet dat ik vroeger erg gepest werd. Toch, hoe cliché ook, ben ik er sterker van geworden. Op een goed moment besloot ik dat ik mijn talenten wilde ontdekken. Als je je veilig voelt in je comfortzone, zul je je talenten verborgen houden. Dat moest anders. Heel bewust ben ik naar buiten getreden, als ondernemer.”

Hoe verliep het eerste jaar van jouw ondernemerschap?
“Ik wilde al langere tijd voor mezelf beginnen. De eerste twee pogingen mislukten. Ik schreef uitgebreide plannen, deed eindeloos research en toch lukte het me niet mijn plannen van de grond te krijgen. Geheel onverwacht vroeg een kennis mij in 2015 of ik hem kon helpen met zijn administratie. Ik heb me in alle zaken verdiept. Door mijn ervaring bij eerdere werkgevers beschikte ik al over ruime kennis van het vak. Toch waren er nog genoeg dingen te leren.

Als je écht voor jezelf wilt werken en echt een ondernemer bent, dan vind je je weg wel. Je zult hoe dan ook fouten maken, maar als je niets doet, gebeurt er in ieder geval niets. Nadat ik de administratie voor deze kennis ben gaan doen, was ik zeker genoeg om mezelf daadwerkelijk als boekhouder te profileren. Ik ben vervolgens startende ondernemers gaan benaderen, dat kon in die tijd nog heel makkelijk en goedkoop door de KvK-gegevens te downloaden.”

En voor je het wist had je een goedlopend administratiekantoor?
“Zo kun je het wel zeggen. Vanuit eerdere werkervaring, onder andere als interim projectleider, heb ik bij veel bedrijven in de keuken mogen kijken. Daarom durf ik nu te zeggen dat ik mijn werk echt goed doe. Ik heb kunnen leren van de fouten die ik, of het bedrijf waar ik voor werkte, eerder maakte.

Als je een administratiekantoor runt, richt je je niet alleen maar op administraties. Je verdiept je in het complete bedrijf en adviseert de ondernemer. In korte tijd bouwde ik inderdaad een trouw klantenbestand op.”

Welk soort ondernemer is jouw klant?
“Het maakt voor mij niet uit welk soort ondernemer ik help, wel wil ik precies weten wat hij of zij doet. Want als je niet weet wat je klant beweegt, hoe kun je zijn administratie dan goed doen? Het belangrijkste voor mij is dat beide partijen een goed gevoel bij elkaar hebben. Ik kan jou wel vertellen dat ik te vertrouwen ben, maar jij moet het voelen. Ik ga bijvoorbeeld met niemand in zee die ik niet daadwerkelijk heb ontmoet. Ook wil ik weten wat voor vlees ik in de kuip heb.”

Wat is jouw tip voor de ondernemer die op zoek is naar een goede boekhouder?
“Stel vragen. Natuurlijk is het lastig de juiste vragen te stellen als je niet bekend bent met de juiste termen, maar doe research en kijk hoe jouw potentiële boekhouder op jouw vragen reageert. Ik stel zelf ook scherpe vragen tijdens de intake, bijvoorbeeld over de oudedagsreserve. Als mijn nieuwe klant geen idee heeft waar ik het over heb, leg ik het uit. Zo creëer ik vertrouwen. Een boekhouder die jou goed adviseert en niet alleen maar klakkeloos overneemt wat jij zegt, dat is een goede boekhouder.”

En waar zou jij mensen voor willen waarschuwen?
“Ik zie wel eens advertenties op Facebook voorbijkomen van iemand die de boekhouding doet voor 1 euro per dag. Dat kan twee dingen betekenen: deze boekhouder werkt alleen met de informatie die jij hem aanlevert en stelt verder geen vragen, óf hij rekent voor ieder wissewasje een heleboel extra.

Stel, je hebt een zakelijke telefoon. Dan wil ik aan het einde van het jaar twaalf facturen zien. Heb ik er maar elf van jou gekregen, dan klopt er iets niet en zal ik daarnaar vragen. Dat kan ik niet doen als ik maar 1 euro per dag reken.

Het niet juist betalen en opzijzetten van belastingen is de grootste valkuil van een ondernemer. Ook daar over adviseer ik mijn klanten. Zet op zijn minst 50% van wat je ontvangt opzij voor belastingen, dan zit je goed. Ook moet je rekening houden met mindere tijden. Wees hiervoor gewaarschuwd en vraag advies aan jouw boekhouder.”

Jij hebt in ieder geval jouw talent ontdekt.
“Ja. En ik ben ervan overtuigd dat als je je ertoe zet, iedereen zijn talent kan ontdekken. Voor mij is mensen helpen het allerbelangrijkst. Boekhouding wordt niet altijd geassocieerd met ‘het helpen van mensen’. De ondernemers die ik help kunnen hun boekhouding met een gerust hart aan mij over laten, om zichzelf te focussen op hun main business.”